Advertisement

Dla początkujących
Menu
Strona główna
Aktualności
Artykuły
Filmy i zdjęcia
Społeczność
Ogłoszenia
Forum
Linki
Wyszukaj
Warszawa
Gdzie się wspinać?
Instruktorzy
Sekcje
Logowanie
climb.pl
szkoła językowa francuski hiszpański warszawa
Ankieta
Najlepsze skały w Europie:
Polska
Francja
Hiszpania
Włochy
Niemcy
inny kraj
nie lubię skał w Europie
Wszystkie ankiety
Stworzone dla:
Mozilla Firefox
feed image
Start  Odpowiedz  Zobacz ostatnie posty  Szukaj  Regulamin  Pomoc

Nowy wątek
Gość
draft

zaloguj się aby wysłać email

partnerka w asekuracji
witam wszystkich, wraz z moją dziewczyną chcielibyśmy rozpocząć naszą przygodę ze wspinaniem i fajnie by było móc uprawiać ten sport wspólnie.
Tu się pojawiają moje wątpliwości i pytanie:
moja luba waży jakieś 50kg, ja ważę 75kg - czy różnica 25kg nie jest zbyt duża do wspólnej wspinaczki w wzajemnej asekuracji?

z góry dzięki za odpowiedzi..
Pozdrawiam
Reply Quote

Użytkownik
szczerb

Nowicjusz
Oklaski: 0
Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Re: partnerka w asekuracji
Ja ostatnio dobiłem niestety do 95kg a czasem wspinam się ze znajomym ważącym 60kg. Czasem go troszkę poderwę, ale nic złego się nie dzieję Wędkując na ściance ewentualnie można obkręcić linę celem zwiększenia tarcia gdyby miała problem z utrzymaniem Twojej masy.
Reply Quote

Gość
Piotrek

zaloguj się aby wysłać email

Re: partnerka w asekuracji
Hej, Twoją partnerke może troche podrzucić w momencie kiedy odpadniesz np wchodząc z dolną asekuracją ale to nie wiąże się specjalnie z niebezpieczeństwem. Musicie natomiast pamiętać o tym, że jeżeli to Ty będziesz asekurującym to odpadnięcie Twojej partnerki będzie bardziej statyczne - bardziej ją szarpnie jak lina już się napręży. Oczywiście to się tyczy sytuacji kiedy naprzykład ktoś odpada z bardzo luźną liną (przy próbie wepnięcia się w ekspres - gdzie droga spadania to np 3 metry albo więcej) - co i tak nie znaczy, że coś się stanie - po prostu mocniej szarpnie. Innych rzeczy moim zdaniem nie ma co się obawiać.

Skręcanie liny nie ma najmniejszego sensu, niszczy się tylko sprzęt.
Reply Quote
Nowy wątek
Top! Top!